استاد شحّات محمد انور، قارى مسجد امام رفاعى در روز 1 ژوئیه 1950میلادى در روستاى کفرالوزیر که مرکزى دور افتاده در استان قهلیه است در یک خانواده کمجمعیت متولد شد. بیش از سهماه از ولادت او نگذشته بود که پدرش وفات یافت و کودک خردسال نتوانست لذت پدر داشتن را بچشد. و چون هیچ مهر وعطوفتى مانند مهرمادرى نیست، مادرش فرزند کوچک را به دامن گرفته و براى اقامت در منزل پدرش رهسپار شد تا با دائى هاى او زندگى کند چرا که دائى او وى را همچون پسر خود در برمىگرفت و بهترین امانت دار او بود،او به یادگیرى و حفظ قرآن اقدام کرد او در مکانی قرار گرفته بود که تأثیر زیادى در رشد و نمو او داشت.
وی به واسطه دائى اش از محضر استاد حلمى محمد مصطفى در حفظ قرآن کریم مستفیض شد و در سن هشت سالگی حافظ قرآن گردید. وقتى به سن 10 سالگى رسید دائى اش او را به یکى از روستاهاى مجاور(کفرالمقام ) برد تا تجوید قرآن را به دست مرحوم استاد سید احمد فرارحى که سرپرستى او را به عهده داشت و رعایت واهتمام خاصى به او داشت فرا گیرد چرا که استعدادى که او را شایسته مى ساخت تا یکى از مشهورترین قاریان مصر بلکه همه جهان باشد را در خود داشت."در آن دوره من با حفظ کردن قرآن کریم سعادتى وصفناشدنى یافتم مخصوصاً پس از اتمام حفظ قرآن و در اثناء یادگیرى تجوید آن، و به خاطراین که صداى زیبائى داشتم واداءِ لحن من شبیه اداء قاریان بزرگ بود بر هم دوره اى هایم پیشى گرفته و در میان آنان به استاد کوچک شناخته مىشدم و این موضوع ایشان را خشنود مى ساخت، هم کلاسى هایم در مکتب به دنبال فرصت بودند که استاد مشغول کارى شود تا از من بخواهند که با تجوید، آیات قرآن را برایشان بخوانم و چنان مرا تشویق مى کردند که گویى من قارى بزرگى هستم، و یک بار استاد از دور صداى مرا شنید، همانجا ایستاد و به من گوش مى داد تا این که از تلاوت فارغ شدم و از آن پس اهتمام بیشترى به من مىکرد و تمرکز بیشترى به من داشت چرا که آینده خوب و روشنى را از من متوقع بود. به یاد مىآورم که در ضمن یادگیرى قرآن کریم براى همکلاسىهایم، زیاد تلاوت مىکردم روزى یکى از ایشان فکرى کرد، او یک قوطى کبریت تهیه کرد و جعبه آن را توسط یک نخ بلند به کِشُو آن متصل کرد، من یک قسمت را در مقابل دهانم مى گرفتم و مىخواندم گویى که میکروفون است و هر یک از دوستانم قسمت دیگر را به گوش میچسباندند تا طنین صدا را از آن بشنوند که زیبا و قوىّ مىشد.
شاید خیلیها رمز و راز این تأثیرگذاری را در آرامشی که در تلاوتهای این استاد مشهود است جستجو کنند اما تسلط و آشنایی فوقالعاده این استاد بر مبانی و اصول موسیقی و حتی استفاده از بعضی از گوشهها و ردیفهای موسیقی ایرانی در تلاوت خود از نکاتی است که باعث شده او در بین قاریان ایرانی محبوب باشد
تبحرفوق العاده ایشان درطبقات بم، توسط و اوج .حتی کف صدا وماورای اوج ازایشان کاملترین استاد درمبحث صوت ساخته ایشان به این تبحر بی نظیرخود آرامشی منحصربه فرد رااضافه کرده اند که این آرامش مانندامواج آرام دریاست اگرکنارساحل دریابه تماشا نشسته باشیدحتمادیده ایدکه وقتی امواج به ساحل میرسد طنین آرامش بخشی به گوش بیننده هدیه میدهد صوت آرامش بخش استادنیز وقتی به ساحل کلمات نورانی قرآن میرسد ضمن اینکه آرامشی الهی به مستمع میدهد اعجازکلام وحی را بیش ازپیش به اثبات میرساند. هوالذی انزل السکینة علی قلوب المؤمنین این سکینه وآرامش دراثراین نوع تلاوت ایشان گویااول ازهمه به خودایشان منتقل میشود.خداوند روح ایشان راقرین رحمت واسعه خویش قرار دهد که انقلابی عظیم باتلاوتهای ماندگارخویش درایران بپا کرد وخیل عظیمی ازمردم رابسوی تلاوت قرآن وامر تخصصی تقلیدکشاند درحقیقت قراءزیادی درایران تلاوت کردنداماتلاوت هیچکدام مردم رابه سمت تقلیدسوق نداد فراموش نمیشود حرکت باشکوه کل جمعیت حاضردرمجلس تلاوت ایشان درتهران که هزاران نفربودند و به احترام عظمت ایشان ازجای برخاستند.
این محبوبیت البته نه در ایران بلکه حتی در بین قاریان جوان مصری نیز مشهود
است به طوری که هماکنون کمتر قاری در مصر با نوا و نغمات این استاد
مأنوس نیست و از تلاوتهای این استاد تقلید نمیکند.
هرچند که صاحب
کتاب معماری تلاوت، شحات انور را جزء کسانی که صاحب سبک باشند، تقسیمبندی
نمیکند اما ابداعهای این استاد در تلاوت او را به عنوان یک قاری شاخص و
ممتاز مطرح کرده است.
تلاوتهای دهه ۸۰ این استاد در مصر مؤید این
مطلب است که اجراهای وی در جریان سفر به ایران اسلامی فقط بخشی از عظمت و
شکوه و قدرتمندی این استاد در تلاوت قرآن را نشان میدهد.
به راستی که اساتید شحات درست تشخیص داده بودند و او واقعاً دارای صوت دلنشین و صدای زیبایی بود و با دوسال تحصیلی که آنرا هم در «معهد الموسیقی» گذرانده بود با دستگاه های موسیقی حتی نواختن آنها آشنایی زیادی پیدا کرد و بعد از یادگیری خوب الحان و آهنگها ، موفق به ارائه صوت و لحن کم نظیری شد که همگان را مجذوب خود ساخت و همین صوت و لحن عالی ، نقطه قوت قرائت شحات به شمار می رود. البته خود معتقد است تلاوت قرآن چیز دیگری است و ربطی به موسیقی ندارد. و به تمامی قاریان توصیه می کند که بر اساس تقوای الهی تلاوت کنند.
نغمه چهار گاه
در
قرائتهای قراء بزرگ می بینیم که هر قاری ، متناسب با سلیقه و علاقه خود و
یا به خاطر تسلط ویژه ای که بر روی یک لحن دارد ، از آن لحن استفاده بیشتری
کرده و یا آن مقام را از مقامات دیگر ، زیباتر اجرا می کند.اگر
بخواهیم چنین لحنی را در قرائتهای شحات پیدا کنیم ، قطعاً باید به سراغ
نغمه چهارگاه برویم ، زیرا نغمه چهارگاه از جایگاه خاصی برخوردار است و او
تبحر زیادی در اجرای این لحن داشته وبه صورت گسترده از این دستگاه استفاده
می کند. تا آنجا که شاید نتوان قرائتی از این استاد مصری را یافت که مقام
چهارگاه در آن وجود نداشته باشد.
جالب آنکه حتی قرائت معروف سوره
«حمد» را به جای آنکه با مقام بیات ختم کند ، با نغمه چهارگاه به پایان می
برد و فرود می آید. با این اوصاف ، اگر کسی بخواهد تکه های بسیار زیبایی از
چهارگاه شنیده و یا این مقام را با قسمتهای مختلف آن فرا گیرد قطعاً باید
از قرائتهای استاد شحات بهره ببرد ، همچنین ترکیبهای زیبایی از چهارگاه با
«رست» ، «صبا» ، «ماهور» ویا «عجم» از بخشهای مهم اجرای این لحن توسط شحات
است.
البته شاید نیازی به ذکر این نکته نباشد که معرفی نغمه چهارگاه
به عنوان نغمه چشمگیر در قرائت شحات ، به معنای عدم تسلط وی در اجرای
نغمات دیگر نیست ، زیرا به طور مثال شحات ، دستگاه «سه گاه» یا «رست» را هم
با قوت و استادی تمام می خواند و اتفاقاً تحریرهای خاصی را که به صورت
پلکانی و رو به پایین در انتهای برخی از قسمتهای دستگاه «رست» اجرا می کند
از ویژگیها و اختصاصات سبک اوست.
استاد «شحات محمد انور» که چند سال اخیر مبتلا به بیماری و در منزل بستری بود و چند باری برای معالجه به ایران نیز سفر کرد، سرانجام در روز 23 دیماه سال 86 در سن 57 سالگی به لقاءالله پیوست.
منبع : http://www.mashreghnews.ir/fa
سـلام
روز ِ / دوستـی بـا خـدا / پـیشاپیـش مبـارکـ ..
دلتـان عیدانـه ، عیدتـان دلـآنـه
موفق باشید
یا علی
علیک سلام
عید شما هم مبارک
یا علی
چرا برای اون وبلاگتون نمیشه نظر گذاشت ؟؟؟
مشکلی پیش آمده بود که رفع شد
یا علی